Pikantní marmeláda z třešní

Třešně podle čínské medicíny výborně posilují kůži a slezinu, krásně “vylaďují” zažívání a dělají dobře játrům. Jejich sezona je ovšem velmi krátká. Proto si zaslouží zpracovat tak, abychom jejich benefity mohli využívat také v zimě. Dobrou variantou je pikantní marmeláda z třešní.

Suroviny:

  • kvalitní třešně, odpeckované a řádně vytříděné; jediná s drobnou plísní zničí všechny marmelády
  • třtinový cukr nebo cukr s pektinem (podle požadované sladkosti džemu)
  • podle chuti čerstvě mletý pepř
  • podle chuti bio citronovou šťávu
  • podle chuti skořici
  • vysokoprocentní alkohol

Postup:

Přebrané a očištěné třešně (já je neoplachuji, jen očistím) smícháme se všemi ingrediencemi a dáme na sporák. Počkáme, až se cukr rozpustí a hmota je hladká. Necháme provařit a plníme do čistých zavařovacích sklenic. Necháme malinko zatuhnout (pár minut) a nahoru opatrně nakapeme vysokoprocentní alkohol, který pokryje povrch marmelády, aby se nezačal kazit. Pořádně zavíčkujeme a uložíme.

Třešně z pohledu dietetiky tradiční čínské medicíny:

  • chuť: sladká
  • tropismus: srdce, játra, žaludek, slezina
  • povaha: teplá
  • účinek:
    • posilují zažívání v horní i dolní části trávicího traktu
    • doplňují a vyživují krev (především srdce)

Více o vlastnostech potravin, o vhodné stravě a správném vaření pro zdraví i ideální váhu se dozvíte na našem oboru Dietetika – zdravá strava.