Polenta – bezlepkový zázrak

Polenta je původně italský pokrm a je to vlastně obyčejná kaše z kukuřičné mouky. Vaří se naslano i nasladko a v tradičních kuchařkách najdete informace o dlouhém a pracném vaření a míchání, což může leckoho odradit. Pokud si ale koupíte/namelete kukuřici najemno, stačí pár minut a jídlo je hotové!

Suroviny na slanou polentu:

  • bio polenta mletá najemno (150 g) (melu na mlýnku Fidibus Classic, 360 W /250 W vám nestačí, neutáhne namletí tvrdé kukuřice, jen měkčí obilí/ – koupeno s obrovskou spokojeností a slušnou cenou na eBay)
  • sůl nebo vývar (sušený, čerstvý)
  • 800 ml tekutiny (400 ml vývaru nebo vody, 400 ml mléka)
  • pár stroužků česneku nasekaných najemno
  • čerstvé snítky rozmarýnu
  • pár kousků másla
  • podle chuti kvalitní nastrouhaný sýr (použila jsem pravý cheddarvyzrávaný kravský bio)
  • čerstvě nastrouhaný pepř

Postup:

Na plotnu postavíme hrnec s mlékem a vodou (vývarem) a necháme přijít k varu. Hned začneme přimíchávat polentovou krupici, kterou ale vsypáváme postupně. Směs začne ihned houstnout. Ideální je míchat ji aspoň dvě minuty, ať je krupice dostatečně provařená. Odstavíme a ochutíme solí (je-li třeba), máslem, sýrem, a především kombinací česnek–rozmarýn, kterou předtím jemně osmažíme v kvalitním tuku.

S čím podáváme:

  • s rajskou omáčkou z passaty
  • s omáčkou z hub

Působení kukuřičné kaše z pohledu dietetiky tradiční čínské medicíny:

  • má vyrovnanou povahu
  • sladkou chuť
  • vyživuje srdce (tím pádem posiluje a upravuje psychiku)
  • má tropismus k žaludku a močovému měchýři
  • z pohledu moderní dietetiky jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, vitaminů skupiny B, manganu, železa, hořčíku, selenu a zinku
  • neobsahuje lysin a vápník, proto je vhodné ji konzumovat například s luštěninami
Pár slov ke kukuřičným “vlasům” a obalům:
  • vnější obaly kukuřice i s “vlasy” jsou výrazně diuretické
  • posilují ledviny
  • doporučují se při nadváze
  • při vysokém krevním tlaku
  • při ledvinových kamenech
  • při žlučníkových kamenech

Zdroje informací o působení kukuřice: Dietetika – charakteristika potravin (skripta Lenky Novákové pro výukový program Dietetika při TCM Academy Ostrava); L. Bendová: Čínská dietetika v moderním světě