Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

IMG_6281[1]Posilňující zázrak pro zimu se jmenuje – vývar… Zde najdete recept na hovězí vývar, jehož přínos byl ještě podpořen přidáním dalších surovin, které jsou podle tradiční čínské medicíny velmi vhodné pro zimní období, ale také pro oslabené jedince, nemocné, rekonvalescenty, děti a vysílené maminky (těhotenství, porod, kojení, péče o dítě).

A co na to vegetariáni?

Ačkoli to z pohledu TCM není ideální ani dostačující, do určité míry samozřejmě lze výživovou hodnotu masa nahradit jinými zdroji bílkovin. Vegetariánská varianta by měla maso nahrazovat především luštěninami, ale můžeme přidat i uzený nebo smažený (bio) tempeh, a hlavně více než u jiných stravovacích systémů dbejme na kvalitu používaných surovin – nejlépe samozřejmě bio.

Suroviny:

  • kvalitní hovězí maso (doporučuji bio. A i když to asi bude znít praštěně, požádejte zvíře, jehož část hodláte konzumovat, o odpuštění za to, že se pro vás obětovalo (bylo obětováno), a poproste ho, aby to nejcennější, co z něj máte, sloužilo k vašemu nejvyššímu prospěchu. Tím nic nezkazíte – a možná něčemu pomůžete 😉
  • polévkový základ Obnova základu (vznikla pro podporu ledvin, jejichž období je od 21. 12. do 21. 3., a tedy po celou zimu, kdy ledviny mohou trpět chladem, což se může projevovat mimo jiné záněty v močopohlavním ústrojí, únavou, „černými“ kruhy pod očima, nespavostí atd.)
  • koření: celý pepř, celé nové koření, bobkové lístky
  • slzovka (na 5 litrů aspoň 3 hrsti)
  • prášek ze sušené a namleté hlívy ústřičné (jedna z hub-léčivek, vynikající adaptogen)
  • zelené byliny, například kadeřavou petržel, pažitku, nať celeru atd.
  • kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer, případně různé ředkve nebo brambory atd.)
  • sůl (mořská nebo himálajská)
  • jako zavářku nudle, domácí knedlíčky (např. z bio špaldové krupice) apod. (na obrázku použité bio rýžové nudle do polévky)

Postup:

Hovězí maso omyjeme, osušíme, ošetříme rituálem (popsáno výše u surovin) a dáme do hrnce s vysokým dnem smažit na olivový olej a trochu másla. Až je ze všech stran osmaženo, přidáme na chvíli Obnovu základu a ještě mírně opratíme, pak přilijeme vodu tak, aby maso bylo zakryto, přidáme koření a sůl a necháme několik hodin pomalinku vařit.

Pokrm č. 1:

Pak přidáme první várku zeleniny: celé (jen oloupané) mrkve (mají tvořit 2/3 objemu zeleniny), jednu velkou cibuli a několik brambor. Necháme dále vařit, dokud není zelenina hotová, pak ji vyjmeme a uděláme z ní holandské jídlo hotpot. Mrkev, brambory a cibuli rozmixujeme (pozor, zelenina obsahuje hodně vody, podlévejte vývarem opatrně, ale je-li třeba, samozřejmě přilijte potřebné množství) na kaši (konzistencí jako bramborovou), přidáme dvě hrsti nahrubo nasekané petrželové nati, dosolíme a opepříme čerstvě namletým pepřem. Podáváme s částí hovězího masa nakrájeného na plátky jako hlavní jídlo.

Pokrm č. 2: dvakráte vařený vývar:

Zbytek masa zůstal ve vývaru. Necháme vše do dalšího dne odpočinout a druhý den postavíme vývar znovu na plotnu (u nás na kamna 😉 ), přilijeme vodu (je-li třeba) a necháme opět pár hodin vařit. Půl hodiny před podáváním přidáme: novou várku zeleniny (nyní stačí mrkev, celer, petržel – vše v ideálním případě nahrubo nastrouhané), slzovku, hlívu (můžeme přidat kousek mořské řasy) a asi tak 10 minut před koncem vaření ještě i vlasové nudle. Po uvaření maso vyjmeme, nasekáme na drobné kousky a vrátíme do polévky.

Podáváme jako hustou výživnou polévku. (Koření z Obnovy základu nechejte v polévce: pozor jen na jujubu, protože obsahuje pecku – doporučuji ji vyjmout z polévky, odstranit pecku, jujubu nakrájet na malé kousky a vrátit do polévky).

Pokrm č. 3: Hovězí po studenu

Pokud vám nějaké maso zůstane, nechejte si je do dalšího dne a pak ho podávejte na celozrnném domácím bio chlebu se semínky, namazaném kvalitní hořčicí. Přiložte mističku kysaného zelí – a radost budou mít nejen vaše ledviny, ale také játra!

IMG_6284[1]Tip: Jak radí Romana Farna, ostravská masérka a milovnice TCM a ájurvédy, protože 70 % naší stravy by měly tvořit obiloviny, k tomuto jídlu byl přidán domácí špaldový celozrnný bio chléb se semínky.