Proč ne tinktury?

Řada firem vyrábí ostropestřecové tinktury a vy je můžete koupit v lékárnách, bylinkárnách a – jako v případě naší směsi – u malovýrobců.

Proč je dobré dát přednost výrobkům obsahujícím celé semeno (respektive mleté)?

  • tinktura znamená, že bylo semeno naloženo do alkoholu, což:
    • znamená pro játra další zátěž, neboť musí odbourat alkohol (byť minimální množství – je to ale zcela zbytečné, zejména pokud máte problémy právě s játry)
    • nevíte, v jaké podobě byla výchozí surovina v alkoholu naložena (zda celé semeno, nebo mleté – v prvním případě bude procento macerovaných složek minimální)
    • nevíte, jak dlouho byla výchozí surovina v alkoholu macerována: zda týden, den, měsíc… délka samozřejmě ovlivňuje koncentraci účinných látek
    • nevíte, jaké bylo procentuální rozložení výchozí suroviny a alkoholu – zda bylo macerováno třeba 90 % suroviny, nebo také 5 %… Čím méně suroviny, tím méně účinných látek
    • za všechny tyto otazníky, jež často nejsou zodpovězeny ani na etiketách podobných potravních doplňků, zaplatíte opravdu hodně peněz. Tinktury jsou drahé.

Návrat na stránku o ostropestřeci.