Rakytník řešetlákový – šťáva, prášek, marmeláda

Rakytník řešetlákový je statný pichlavý keř, který vám dá zdarma “sezení akupunktury”, takže ještě pár dní budete vědět, že jste sbírali jeho plody. Co s nimi? V USA je rakytník zakázáno vysazovat (!), má se za to, že je neužitečný, že zaplevelil (což je pravda) celý Středozápad. Ještěže nejsme v Americe…

Sklizeň

Letos dozrál rakytník o měsíc a něco dříve než jiné roky, přestože nebylo tak horko jako přechozí léta; v některých částech ČR je ale zatím ještě skoro tvrdý. Nedá se tedy univerzálně doporučit, kdy jej sbírat. Plody musí být měkké, barvou oranžovo-červené, na ochutnání nepříliš kyselé (kyselé ale jsou od podstaty, proto nehledejte vysloveně sladkou chuť). Pak sbírejte! Sbírám rukama jednotlivé kuličky, nepoužívám žádnou speciální metodu.

Jak jej zpracovat?

Doporučuji v prvé řadě jej konzumovat za syrova tak, jak je, ještě během sbírání. Poděkovat keři, v tomto případě keří dámě :-), za odvedenou práci a plody, které pro nás vytvořila a nechala dozrát. Pochválit rakytníkového samce!

Sušení

Plody sušíme, nejlépe v sušičce (troubě) nebo na slunci, pokud předpověď hlásí několik dní hodně velká vedra. Jinak jsou plody tak šťavnaté a plné vody, že vám mohou mimo sušičku shnít, a to by byla škoda. Dobře usušené plody nameleme v čistém kávomlýnku (elektrickém) a vzniklý prášek užíváme dvakrát denně v množství maximálně malá moka lžička. Zapíjíme vodou. Tím, že při sušené zůstávají zachovány vitaminy, se jedná o skutečnou vitaminovou bombu (hlavně s vitaminem C). Prášek si naporcujte do menších uzavíratelných skleněných nádob a raději všechny až na jednu, ze které aktuálně odebíráte, uchovávejte v mrazáku.

Marmeláda

Plody dáme do hrnce a necháme projít varem, dokud nepuknou a nepustí šťávu. Šťávu přecedíme, podle množství do ní nasypeme bio třtinový cukr (cca na 1 l šťávy 600–700 dkg cukru) a přidáme citrusový pektin. Pět minut vaříme, vyzkoušíme kompaktnost (aby nebyla směs moc řídká), naplníme ještě horkou směsí zavařovací sklenice, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Tato marmeláda má vynikající chuť!

Čerstvá šťáva

Pevné části, které nám vzniknou přecezením šťávy na marmeládu, vsypeme do karafy, zalijeme vodou o pokojové teplotě, necháme chvíli “rozležet”, zamícháme, scedíme a popíjíme. Tato směs se nedá uchovávat, a pokud jsou plody zralé, není ani třeba ji přislazovat.

Rakytník z pohledu čínské dietetiky

  • Sušený rakytník (suší se několik dní v sušičce!)

    teplé ovoce, které:

    • transformuje hlen
    • zastavuje kašel
  • povaha: teplá
  • chuť: kyselá
  • tropismus:
    • plíce
    • slezina
    • žaludek
    • srdce

Indikace:

  • nechutenství
  • bolesti břicha
  • kašel
  • zahlenění
  • amenorhea
  • svalové křeče (tyto dva body – amenorhea a svalové křeče – jsou podle TCM způsobeny nedostatkem krve, kterou rakytníkové plody doplňují
  • hnisavé vyrážky (např. akné)