Hovězí rendang s kurkumovou rýží (bezlepek)

Hovězí rendang s kurkumovou rýží je původně malajský pokrm, který si získal oblibu napříč zeměkoulí. Recept jsem upravila podle Nejbarevnější kuchařky Kamily Rundusové neboli Kamu. Vynechala jsem některé hůře dostupné suroviny. Z pohledu čínské medicíny se jedná o dlouze vařené maso, které doplňuje krev.

Suroviny:

  • bio hovězí kližka
  • citronová tráva
  • 1 velká bílá cibule
  • kus zázvoru
  • koření: badyán, skořice, fenyklové semeno, pár vyloupaných kardamomů, kousek sušené feferonky
  • kokosový ořech s “mlékem” a dužinou
  • tamarindová pasta
  • lžíce třtinového cukru
  • rybí omáčka
  • rýže
  • kurkuma
  • sůl
  • na ozdobení: čerstvý koriand (listy), nasekaná feferonka

Postup:

Masová směs:

V mlýnku na kávu si pomeleme všechno koření uvedené výše pod jednou odrážkou (předtím je můžeme opražit nasucho na těžké pánvi). Na jiné těžké pánvi na sádle a oleji zpěníme cibulku a citronovou trávu nasekané na co nejjemnější kousky, přidáme stejně připravený čerstvý zázvor. Po chvíli přidáme namleté koření, cukr a nahrubo na kostky nakrájené maso. Necháme zatáhnout a zalijeme obsahem kokosového ořechu a podle potřeby podlijeme. Přidáme tamarind, na kousky nasekanou kokosovou dužinu, vývar nebo sůl a necháme dlouze dusit, dokud se kližka nerozpadá. Necháme zredukovat tekutinu, protože jídlo nemá být “omáčkové”, spíš sušší maso.

Tip:

Zbylé maso (pokud něco takového nastane, je to totiž velká dobrota) použijte jako trhané třeba do domácích hamburgerů.