Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Bůhví, odkud se tento název vzal. Já jej znám od svých prarodičů, kteří pocházeli z Jihlavy, kde se toto pojmenování tvarohové pomazánky běžně používá. Typická rozhuda je s pažitkou, ale do tvarohového základu je možno dát v podstatě jakékoli „plnidlo“.

Suroviny:

  • kvalitní tvaroh (my bereme z Farmy domů)
  • bio mléko (stejný zdroj)
  • kvalitní sůl (bereme nečištěnou ze stejného zdroje)
  • pažitka (nejlépe doma vyrostlá nebo bio)
  • trochu čerstvě mletého černého pepře nebo pippali
  • pro další druhy:
    • kvalitní sardinky/ančovičky, kvalitní hořčice (lžička)
    • červená paprika (koření), sladká nebo pálivá

Postup:

Tvaroh necháme změknout společně s kusem másla a pak pomocí trochy mléka a soli vytvoříme pomazánkový základ, který by neměl být moc řídký. Přimícháme pažitku a podáváme. Další druhy děláme přidáním uvedených surovin.

Působení:

  • tvaroh má chladivou a vyrovnanou povahu a sladkou chuť, a tedy ochlazuje a vede energii nahoru
  • pažitka: teplá povaha a pikantní chuť, která rozptyluje
  • sůl: stahuje dolů, vyživuje ledviny
  • pepř/pippali: horký, zahřívající, rozbíjí stagnace (i v zažívání)