Sirup ze smrkových výhonků (vařený) podle Helenky

Recepty na tři jarní bylinné sirupy (kopřivový najdete zde) jsem získala od Helenky Hrabcové, studentky „bylinologie“ a nově i tradiční čínské medicíny. U Helenky na zahradě je vždy plno věcí, které lze obdivovat – od bylinných záhonů, z nichž zpracuje na zimu opravdu vše, přes nádherně osázený skleník, divokou přírodu na pozemcích kolem domu a za plotem až po dokonale „divoce“ upravenou zahradu a její ovocně-zeleninovou část. Smrkový sirup výborně pomáhá při nemocích z nachlazení, ale také posiluje imunitu a napomáhá rekonvalescenci.

Suroviny:

  • 1 kg smrkových výhonků (do největší délky 5 cm)
  • 1,5 l vody
  • 1,5-2 kg (třtinového) cukru
  • 3 chemicky neošetřené citrony (například z Freshbedýnek)

Postup:

Výhonky zalijeme vodou s citróny (ty nakrájíme i se slupkou, ale zbavíme pecek), povaříme asi 30 min., necháme 24 hodin odstát, přecedíme přes plátno a důkladně vymačkáme. Přidáme cukr a vaříme. Vařící sirup naléváme do sklenic, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru. Používá se do čaje, vody.
Fotečku sirupu, zde dělaného zastudena, jsem kvůli nedostatku vlastních foto zdrojů přejala ze stránky http://3.bp.blogspot.com/-yB7IhbvRxhc/U2-KPMuRkHI/AAAAAAAABhc/ZNQN3q6wid4/s1600/DSC_3863.JPG 😉