Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Křídlatku japonskou můžeme využít pro sladkou i slanou, studenou i teplou kuchyni. Tuto invazivní rostlinu sbíráme brzy na jaře, kdy během jediného slunečného dne umí narůst až o 30 centimetrů! Je plná živin, jen pozor na místo sběru – ať je čisté. Chutí připomíná rebarboru, ale je jemnější.

Suroviny:

  • 2 šálky křídlatky nasekané na kroužky (bez listů)
  • podle chuti třtinový (bio) cukr
  • máslo, které pár hodin necháme natát (viz níže)
  • hladká špaldová (bio) mouka
  • obilné vločky (buď ovesné, nebo ještě lépe čtyřzrnné z DM Drogerie Markt)
  • může být ještě cca jedna lžička mleté skořice

Postup:

Na těžkou pánev nasypeme křídlatková kolečka a zasypeme cukrem (podle chuti pak můžeme ještě přidat; křídlatka je dost kyselá). Občas promícháme – křídlatka pustí šťávu a slizovité látky a spolu s cukrem vytvoří jemně karamelizovanou směs. Počkáme, než křídlatka hezky změkne. Ochutnejte, jestli nepotřebuje směs dosladit. Zde je možné přidat skořici. Přemístíme do zapékací mísy, kterou silně vymastíme změklým máslem. Zvlášť v míse si uděláme drobenku z mouky, vloček, cukru (opět dle chuti) a másla. Množství másla se zvyšuje podle toho, jak křupavou chceme drobenku (crumble) mít. Čím víc másla, tím křupavější. Drobenkou pak zasypeme křídlatkovou směs a dáme zapéct. Pekla jsem při 150 stupních cca 40 minut, pak jsem na pár minut nechala horní část ztmavnout pod grilem.

Podává se
  • horké (s jogurtem o pokojové teplotě; cca 1 lžíce na porci)
  • studené