Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Špaldová pizza se sice drobí trošku víc než klasická pizza z vysokolepkové mouky, ale zato je zdravější – a stejně chutná. Protože jsme doma pizzožrouti a vůbec máme rádi rajčata, v létě si zavařuji samotná rajčata v podobě passaty, případně v kombinaci například s cuketami a v zimě používám směs právě na pizzu (a na těstoviny).

IMG_5311[1]Těsto:

  • špaldová mouka (bio, celozrnná, dle toho, co máte doma)
  • sůl
  • droždí
  • olivový olej
  • voda

IMG_5312[1]Rajčatová směs:

  • rajčatová passata
  • bazalka
  • česnek
  • cibule
  • (feferonka)
  • sůl/zeleninový vývar
  • bio třtinový cukr
  • olivy
  • parmazán/pecorino

IMG_5314[1]Postup:

Necháme vzejít droždí (droždí + med + trocha mouky + vlažná voda) a přidáme vodu, mouku, sůl a nejméně 5 lžic kvalitního olivového oleje. Hněteme a přidáváme, co je potřeba, dokud nemáme dostatečné množství pružného těsta. Dáme vykynout.

Zvlášť necháme na oleji zesklovatět cibulku, přidáme na kousky nasekaný česnek, může být dle chuti čerstvá feferonka, přidáme rajčatovou passatu (nebo spařená, oloupaná a nasekaná rajčata), čerstvou bazalku (hodně) a výrazně ochutíme – zeleninovým bujonem (nebo solí), přidáme ale i lžičku až dvě cukru, aby směs nebyla kyselá. Přidáme olivy a případně další pochutiny (kapary, osmažené houby atd.). Směs musí být výrazná: na těstě jí bude poměrně tenká vrstva, ať je chutná a nepřehlédnutelná :-). Chuťově i barvou.

IMG_5321[2]Po vykynutí těsto rozprostřeme prsty na plech vylitý olivovým olejem (může být víc, těsto to vsákne a pizza je jemnější), nahoru rozetřeme rajčatovou směs a posypeme sýrem. Upečeme a baštíme 🙂