Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Spanakopitta je klasické řecké zapečené jídlo „z jednoho pekáče“, které zahrnuje nesčetně variant. Zde je vegetariánská, na kterou jsem namísto těsta filo, které se špatně shání, použila domácí listové těsto dodávané Farmou domů. Je to rychlé, velmi chutné a syté jídlo, vhodné na zimu, zároveň plné zeleniny a s kvalitním sýrem feta.

Suroviny:

  • listové těsto / filo těsto (u listového těsta pozor na kvalitu! Nejlépe domácí nebo bio)
  • čerstvý nebo mražený špenát (ne drť)
  • balení sýru feta (opravdu použijte fetu, a ne balkán, má to úplně jiný šmrnc)
  • piniové oříšky nebo nadrcené kešu ořechy
  • trochu soli, čerstvě mletý pepř
  • 1 celá velká cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 2 (bio) vejce
  • kvalitní kari koření

Postup:

Špenát pár minut oblanšírujeme v trošce vody a odložíme. Na pánvi zpěníme cibuli, necháme zezlátnout a zasypeme kari kořením. Odložíme. Smícháme dohromady v míse špenát, na kousky nalámanou fetu, koření, cibulovou směs a zalijeme dvěma vajíčky. Cca 2 lžíce vajíček si necháme na pomazání těsta, případně rozklepneme zvlášť ještě jedno. Promícháme a podle chuti dosolíme. Zapékací mísu vylijeme olivovým olejem a dolů dáme polovinu vyváleného těsta. Na ně umístíme náplň a tu shora přikryjeme druhou půlkou těsta. Tu pomažeme vejcem a necháme upéct. Podávejte klidně třeba s nějakým blanšírovaným salátem. Jak je vidět na fotce vlevo, Betka si s jídlem „pohrála“ a část (tu svoji plánovanou 🙂 ) obložila trvanlivým italským česnekovým salámem (taky zapečeným). No, i s tím salámem to bylo skvělé!