Tapenada z oliv kalamata

Řecké olivy Kalamata jsou naprosto jedinečné. V čem, to zjistíte dále v textu. V úvodu si jen uveďme, že označení Kalamata smějí nést pouze olivy z řeckého města Kalamata na jižním Peloponésu. Všechny ostatní tohoto druhu, ale z jiných míst, se nazývají Kalamon. Ke zpracování jdou pouze olivy zralé, a tudíž černé, což dává Kalamatám jejich typickou barvu. Kalamaty obsahují skoro 10 % kvalitního olivového oleje a je to jediný druh oliv, který nezakyseluje organismus!

Recept na jednoduchou olivovou tapenadu

Přestože výraz tapenada odkazuje na kapary, lze ji udělat taky z oliv, a dokonce bez kaparů, nebo použít

falešné kapary z pupenů těchto rostlin:
  • bodláková květní poupata
  • poupata pampelišky
  • poupata květů medvědího česneku
  • poupata lichořeřišnice větší

Ingredience:

  • olivy kalamata zbavené pecek
  • na rozředění kvalitní bio panenský olivový olej
  • nadrcený malý stroužek česneku
  • čerstvě mletý černý pepř
  • (kapary)
  • bazalka (nať)

Postup:

Všechny ingredience rozmixujeme na kaši a podáváme. Nesolíme! Olivy jsou dostatečně slané.

Způsoby podávání:

  • jako pomazánku na čerstvé (nejlépe domácí, bio a celozrnné) pečivo
  • jako dip
  • jako přílohu k jídlům
  • jako součást salátu

Olivy podle tradiční čínské medicíny:

Chuť:
  • kyselá
  • mírně sladká
Tropismus:
  • k játrům
  • k plicím
  • k žaludku
Působení:
  • pročišťují horko
  • odvádějí toxiny
  • pomáhají rodit tekutiny = svlažují
  • v kombinaci s poupaty zimolezu uvolňují hlen z plic