Těstoviny s houbami, citronovou šťávou a petrželkou (vegetarian)

Houby jsou nedoceněný poklad zdraví a chutné kuchyně. Proto se snažím je zařazovat v různých variantách, druzích a podobách co nejvíc do svého života. Dnes vám nabízím jemně upravený recept podle Jamieho Olivera z dřívějších dob, díky němuž si připravíte zdravé, lahodné a jednoduché jídlo.

Suroviny:

  • (bio) houby (kupuji u Freshbedynek)
  • pár stroužků česneku nasekaných najemno
  • podle chuti nakrájená feferonka
  • kvalitní těstoviny (zde domácí Fajna pasta, k sehnání ve Farmě domů)
  • jeden bio citron (šťáva)
  • petrželková nať (použila jsem koriandrovou)
  • kvalitní sýr (já použila bio kravskou vyzrálou goudu, ale můžete i parmazán, pecorino apod.)

Postup:

Na kvalitním tuku (použila jsem ghí, ale můžete olej atd.) orestujte houby, a jakmile pustí šťávu, přidejte česnek a feferonku. Restujte, než jsou houby hotové, zalijte šťávou z citronu, osolte a opepřete, jemně zredukujte šťávu a ihned podávejte s kvalitními těstovinami, petrželkou (koriandrem) a sýrem.

Žampiony (pečárky) jako léčivé houby:

Léčivé jsou všechny druhy: pečárka mandlová (Agaricus blazei), odlišná (Agaricus semotus), ovčí (Agaricus arvensis), polní (Agaricus campestris) atd. Konkrétně původně brazilský druh Agaricus blazei patří mezi nejúčinnější léčivé houby:

  • používají se při onkologických onemocněních a jako jejich prevence
  • mají tropismus ke slezině, žaludkustřevům, čili je výborný pro zažívání obecně
  • vypuzují “červy” (parazity)
  • transformují hlen Tan
  • posilují imunitu