Těstoviny s pastinákem, prosciuttem a parmezánem

Tak tohle jídlo mě dostalo. Recept jsem našla u Jamieho Olivera a trochu, malinko si jej upravila pro místní suroviny a trochu jednodušší přípravu. Ani ve snu mě nenapadlo, že může být pastinák tak chutný! Navíc velmi ráda při vaření používám parmezán, který je i z hlediska čínské medicíny asi nejužitečnější druh sýra.

Suroviny:

  • kvalitní prosciutto natrhané na menší kousky
  • dva velké pastináky (měkké, nesmí být dřevnaté)
  • pár stroužků česneku nasekaných nadrobno
  • dvě vrchovaté lžíce másla
  • rozmarýn (já mám nasušený svůj domácí a před použitím jej vždy namelu na kávomlýnku, aby “pustil” vůně)
  • sůl
  • parmezán
  • kvalitní těstoviny
  • trochu pepře

Postup:

Na másle (ghí, oleji) opečeme prosciutto, až je křupavé (lze ještě použít tyrolský špek; jiná uzenina není vhodná). Přihodíme na tenké plátky nakrájený pastinák zbavený “slupky”, česnek a koření. Pomalu restujeme, až je pastinák měkký. Pokud se mu do měknutí nechce, pomozte mu trochou vodu, ale opravdu jen trochou (třeba na víckrát), ať se nerozmočí osmažené prosciutto. Zvlášť uvaříme těstoviny. Pár lžic vody z nich si necháme a scedíme je. Prolijeme olivovým olejem, aby se neslepily, a zbylou vodu nalijeme na hotový pastinák s prosciuttem. Osolíme, opepříme, nandáme na těstoviny a posypeme hojně parmezánem.

Proč pastinák?

  • patří k podzimní a zimní zelenině (je bílý = element kovu, roste v zemi = kořen = patří k jinové části roku /k podzimu a zimě/)
  • z pohledu tradiční čínské medicíny je:
    • chuti: sladké, mírně ostré
    • tropismus: k plicím, žaludku a slezině
  • jeho “zemní kvalita” = fakt, že vyrůstá v zemi, jej předurčuje jako ideální potravinu na podzim a zimu – ať už v hlavní roli jako v tomto receptu nebo  třeba v polévce

Proč parmezán?

  • podle tradiční čínské medicíny je to jeden z nejvhodnějších druhů sýrů (pokud nemáte intoleranci laktózy)
  • z pohledu této tradiční medicíny je:
    • chuti: sladké, mírně ostré, slané, jemně nakyslé
    • tropismus: ledviny, plíce, žaludek a slezina, játra
  • podle různých zdrojů je parmezán v přiměřeném množství schopen v začátku zastavit rozvíjející se migrénu (!)