Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Přichází období zralých dýní. A s nimi je to jako s cuketami – co s nimi, když je jich moc? Udělat výbornou dýňovou polévku, na jejíž osvědčenou verzi dám recept brzy, ale co dále? Dnes nabízím recept na vynikající třídenní dýňový koláč bez mouky. Proč třídenní? Ano, připravuje se tři dny… ale nezoufejte, každý den mu věnujete opravdu jen chvilku, přičemž ten třetí už můžete konzumovat :-).

Suroviny:

  • 3 šálky rozmačkané upečené dýně (já použila hokkaido, ale lze jakoukoli sladkou a dozrálou dýni. Pozor, dozrálé dýně často jsou jen ty, které máte na balkoně nebo na zahradě – do obchodů často přicházejí nezralé, protože je třeba produkci co nejdříve prodat, no ne?)
  • 1,25 šálku čerstvých bio vajec (nebo vajec od šťastných slepic)
  • 1 šálek smetany na šlehání
  • podle chuti cukr, já dala na toto množství necelý 1 šálek třtinového
  • směs koření: 16:4:4:1: skořice, zázvor, muškátový oříšek a hřebíček
  • 1 čajová lžička prášku z pravé vanilky (nebo doma vyrobeného vanilkového cukru – postup výroby najdete zde)
  • 1/8 čajové lžičky soli

Postup:

První den:

  • upečte dýně nasucho v troubě

Druhý den:

  • udělejte si těsto: napřed jsem mačkadlem na brambory dýně nahrubo promačkala a pak největší kusy ještě projela vidličkou. Nebojte se větších kusů, směs ještě projde mixerem.
  • k dýni přidejte koření, cukr, vanilku a sůl a společně prsty promíchejte
  • přidejte tekuté složky: vejce, jemně promíchejte. Přilijte smetanu a projeďte mixérem, aby ve směsi nezůstaly velké kusy dýně.
  • nalijte do předem vymaštěné nádoby (já dala skleněnou zapékací)
  • dejte upéct. Pekla jsem na 150 stupňů, než se horní část mírně nafoukla, jako by směs obsahovala prášek do pečiva. Pro jistotu jsem dala pod zapékací nádobu ještě pekáček s vodou
  • nechejte vystydnout
  • přemisťte do mrazáku (ano!)

Dokončení:

  • nejdříve po 24 hodinách vyndejte koláč z mrazáku. Aby se správně rozvinula chuť dýní, je nutné, aby koláč prošel zmražením (což z pohledu TCM není ideální, ale je to tak 🙂 ).
  • jakmile koláč zcela rozmrzne a získá pokojovou teplotu, můžete podávat
  • podáváme buď tak, jak je, nebo s našlehanou šlehačkou se třtinovým cukrem.
  • tím, že koláč neobsahuje mouku a má v sobě hodně vajec, se při ochutnávání přímo rozplývá na jazyku a jeho konzistence připomíná mnohem víc lahodné ovocné pěny než koláčovou strukturu

Zpočátku vám může silná dýňová chuť trochu vadit, ale už v průběhu první porce jsme se do tohoto zdravého dezertu naprosto zamilovali!

Tip 1:

Pokud uděláte koláčů víc a v nižších nádobách, nechejte jich pár v mrazáku na delší dobu a rozmrazujte dle potřeby a chuti :-).

Tip 2:

Ještě doporučuji – protože jedna střední dýně je na koláč moc (spotřebujete jí asi tak půlku) – upéct celou dýni, z půlky udělat polévku a z půlky koláč  . A máte dva dny co jíst – ušetříte, a ještě si pochutnáte! 😉

Upozornění:

  • příliš častá konzumace dýní zabraňuje vstřebávání vitaminu K, proto není vhodná pro děti

Recept jsem převzala a mírně upravila z výborné knihy Carol Deppe Nezdolný zahradník. Nenechejte se odradit nepříjemným senzacechtivým podtitulem knihy, je výborná!