Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

IMG_9114[1]Univerzální domácí rajčatová passata je skvělý tip nejen na čerstvě připravený polotovar vhodný k dalšímu použití, ale také k zavaření na zimní období. Letošní léto sice příliš veder prozatím nenabídlo, ale přesto je možné si od soukromníků koupit (nebo doma vypěstovat) rajčata a ta potom zpracovat. Pro domácí přípravu svědčí i vysoká cena rajčatových konzerv, obzvlášť v bio kvalitě.

Suroviny:

  • rajčata (nejlépe samozřejmě z vlastní zahrady, od sousedů, známých, bio, z trhu atd. 🙂 )

Postup:

IMG_9108[1]Rajčata nařízneme ostrým nožem do kříže (ne moc do hloubky) a vložíme do vroucí vody, kterou ihned vypneme. Necháme chvilku spařit, slijeme, oloupeme a nakrájíme (fotka vpravo). IMG_9111[1]Dáme do hrnce nebo pánve, přivedeme k varu a necháme zredukovat podstatnou část tekutiny. Potom rozmixujeme (titulní fotka). Já osobně nechávám rajčatovou passatu takto bez ochucení a ochucuji ji teprve při vaření konkrétního pokrmu. Takto připravená rajčata lze i napěchovat (i s tekutinou) do čistých lahví, zavíčkovat, 20 minut zavařit a nechat jako surovinu na zimní vaření (pizzy apod.).