Václavky v octu

Václavky jsou báječné léčivé houby, jejichž účinek směřuje hlavně na žaludek a slezinu, hlavně na jeho přílišnou produkci kyselin – na reflux a pálení žáhy. Ačkoli jsou václavky v octě naložené v (bio) kyselé tekutině, působí ve výsledku zásaditě a jsou jako příloha vhodné k těžkému jídlu i jako prevence právě refluxu.

Suroviny:

  • václavky (u mě přibližně 2,5 litru)
  • bio ocet (měla jsem jablečný z DM)
  • bio cukr
  • nečištěnou sůl (z Farmy domů)
  • hořčičné semínko
  • čerstvou feferonku
  • čerstvou bio mrkev (z Freshbedýnek)
  • čerstvou cibulku (z Freshbedýnek)
  • nové koření
  • bobkový list

Postup:

Václavky vaříme přibližně 15 minut ve vodě, slijeme a necháme okapat. Zvlášť si svaříme 700 ml vody, 300 ml octa, 1,5 lžičky soli, 2 lžičky cukru. Do čistých, vymytých a vřelou vodou vypláchutých zavařovaček klademe tyto vrstvy:

  • uvařené václavky
  • mezi ně:
    • 1–2 kolečka mrkve
    • plátek cibule
    • pár zrnek hořčice
    • pár zrnek nového koření
    • jeden bobkový list
  • další vrstvu václavek

Zalijeme vychladlým nálevem (pozor, václavky “nepustí” svými širokými kloboučky nálev dolů, pomozte mu tím, že je nadzvednete čistou vidličkou), řádně zavíčkujeme a sterilujeme nejméně 30 minut. Po sterilizaci hned vyndáme, otočíme víčkem dolů a necháme vychladnout. Pokud víčko povolí a nálev se vylije, musíte celý postup včetně sterilizace opakovat.