Velikonoční hlavička s kopřivou a medvědím česnekem (vegetarian, bezlepková)

Velikonoční hlavička ve variantě vegetarian a s bezlepkovým pečivem je verze klasické masové velikonoční nádivky pro ty, kdo chtějí Velikonoce prožít se zdravější stravou. Navíc je obohacena o jarní bylinky, ke kterým můžete podle znalosti jedlé divočiny a vlastní odvahy přidávat i další – čerstvou cibulku i s natí, mladé lístky jitrocele, mladé pampeliškové listy a další zelenou stravu pro játra.

IMG_7113[1]Suroviny:

  • kvalitní bezlepkové pečivo nejlépe varianta “rohlík” nebo “houska” (zde se musím zastat menších bezlepkových pekáren – doporučuji kupovat z nich, a ne z anonymních velkopekařských koncernů, jejichž bezlepkové pečivo často znamená, že mouka je nahrazena nejlevnějšími, často i GMO surovinami, jako jsou různé škroby)
  • balení tempehu (bio), uzeného nebo smaženého (jsou upraveny studenou metodou, takže nedochází ke vzniku karcinogenů)
  • dvě hrsti spařených mladých kopřiv (nebo kopřivových vršků u starších rostlin)
  • dvě hrsti čerstvého medvědího česneku (podle chuti další byliny)
  • 1-2 lžíce sojové omáčky (bio)
  • 4 vejce
  • zeleninový vývar
  • sůl
  • podle chuti další koření, např. mletý pepř, chilli papričky atd.

Postup:

IMG_7116[1]Housky namočíme do vývaru (nesmí ho být moc, jen tak, aby zakryl housky a ony jej mohly vsáknout), přidáme nakrájený tempeh, byliny (všechno nasekáme najemno), sojovku, sůl a žloutky. Pořádně promačkáme a spojíme rukama (citlivější povahy šlehačem) a lehce rozmixujeme tyčovým mixerem, ať se suroviny lépe spojí. V tuto chvíli doporučuji směs ochutnat, jestli je dost slaná (nemáte-li jistotu, že vejce můžete jíst syrová, tak si po ochutnání vypláchněte pusu). Pak ušleháme z bílků sníh a vmícháme do směsi.

IMG_7118[1]Směsí naplníme formu na biskupský chlebíček, kterou jsme předtím vyložili pečicím papírem. Dáme upéct. Směs se lehounce “nafoukne” a vypadá jako skutečné pečivo.

Podáváme teplé i studené – vynikající to je například na domácím chlebu s hořčicí v podobě plátku obloženého okurkami (a třeba i jarní cibulkou).

Dobrou chuť a krásné Velikonoce!