Víno/likér z děhele čínského na doplnění krve

Děhel čínský (Dang Gui) je vysloveně ženská bylina, cosi jako ženský ženšen. V tradiční čínské medicíně se používá již po tisíciletí, a protože jej lze sehnat i v českých obchodech (např. sušený v bylinkárnách), lze si z něj udělat alkoholový nápoj. Nejlepší je ve spojení s portským vínem. Základem je víno, jakékoli červené.

Účinky:

  • doplnění krve při nedostatku (Gan Xue Xu, Xin Xue Xu)
    • tím, že doplňuje krev, zároveň:
      • působí proti tetanickým křečím
      • upravuje poruchy spánku
      • upravuje točení hlavy z nedostatku krve
      • zmírňuje třesy a další neurologické problémy
      • podporuje imunitu, protože méně hrozí napadení větrem atd.
  • upravuje slabou či nepřicházející menstruaci, ale i příliš silnou menstruaci
  • prodloužený cyklus
  • menstruační bolesti
  • problémy s plodností
  • klimakterické potíže (návaly, třesy)
  • tetanické projevy (doplněním krve jater a srdce, bod č. 1)
  • revmatická onemocnění
  • zvlhčuje střeva (viz níže Nežádoucí účinky)
  • a mnoho dalších účinků, které najdete podrobně tady

Postup výroby vína:

  • 50–60 g děhelu (pokud máme vcelku a čerstvý, je nutné jej napřed namočit a teprve po změknutí nakrájet na kousky) dáme do sklenice s víčkem Twist, zalijeme sedmičkou vína (nejlépe portské) a uzavřeme
  • občas protřepeme
  • necháme odpočívat cca 3 týdny, nejlépe dáváme do chladné spíže bez oken
  • slijeme a popíjíme každý den

Likér:

Pro sladší dobrotu s karamelem použijeme červené bio víno, které před užíváním ochutíme karamelem s hřebíčkem a skořicí. Autorka receptu použila koření, které měla dovezené z Indie.

Nežádoucí účinky:

  • jedná se o alkoholický nápoj, proto není vhodné trvalé užívání (zejména kvůli játrům) – doporučuji tudíž převařovat, aby větší část alkoholu vyprchala
  • protože Dang Gui zvlhčuje střeva, můžete mít při užívání řidší až řídkou stolici

Dávkování:

  • 1 dc denně
  • při vážnějších projevech nedostatku krve srdce a jater doporučuji kombinovat například:
    • s wanem 162 (v případě klimakterických potíží 058)
    • s tinkturou Yao Dang Gui

Autorkou receptu, který si upravila pro naše podmínky, je Helena Hrabcová, studentka oboru Diagnostik TCM a absolventka oboru Dietetika při TCM Academy.